Älä koettele

Omassa uskonelämässäni eräs erittäin merkittävä ja käänteentekevä tapaus oli Strange Fire -konferenssi, joka pidettiin John MacArthurin Grace Community Church -seurakunnassa loppysyksyllä 2013. Olin sitä ennen ollut jonkin aikaa Mark Driscollin ”opetuslapsi”. Olin kuullut John MacArthurista häneltä. Mutta sitten kaikenlaista rapaa alkoi pulpahdella pintaan Mark Driscollista, ja kun kerta kontroversia kiinnostaa, myös tämä tuli väistämättä vastaan:

Kyseessä oli julkisuudenkipeä stuntti, jossa Mark Driscoll jakoi omaa kirjaansa ilman lupaa konferenssialueella ja kun häntä pyydettiin lopettamaan ja viemään kirjansa mennessään, hän valehteli turvamiesten takavarikoineen kirjat, vaikka mitään sellaista ei tapahtunut. Mistäs tuossa on kyse, mietin, ja päätin ottaa selvää konferenssin sisällöstä. Loppu on historiaa.

Mutta mitä sitten? Olen havainnut liikehdintää. Pääkaupunkiseudulla on järjestetty Älkää eksykö ja Koetelkaa kaikki -nimisiä tilaisuuksia. Aikamedia on julkaissut Koetelkaa kaikki -nimisen kirjan. Mauno Mattila julkaisee kriittisiä videoita YouTubeen. Juha Norolampi on julkaissut kattavan videosarjan Patrick Tiaisen kootuista kommelluksista, Seinäjoen Helluntaiseurakunnan tilanteesta ynnä muusta. One Way Mission tuottaa omaa Hard Talk -ohjelmaansa.

Onko Strange Fire ollut katalyyttinä näille? Vaikea sanoa. Itse uskon niin olevan ainakin jossakin määrin, mutta 100% varma en tietenkään voi olla. Ainakin OWM:ssä Strange Firen annista on katsottu edes osa. Toisaalta esimerkiksi Juhani Aitomaa ja Olavi Peltola ovat kirjoittaneet kriittiseen sävyyn karismaattisesta kristillisyydestä ja varoittaneet ääri-ilmiöistä jo vuosia.

Koska olen itse herännyt tähän paradigmaan vasta suhteellisen lyhyen aikaa sitten, voi olla että se vääristää havaintoani, mutta olen silti havaitsevani myös yleisellä tasolla tietynlaista herännäisyyttä haitallisten hengellisten ilmiöiden havaitsemisen ja niiden vastustamisen ja torjumisen suhteen. Se on hyvä asia, mutta haluan nostaa esille erään asiaan liittyvän ongelman: onko ymmärretty, mitä koetellaan?

Useimmat perushelluntailaisista elävät tavallista uskovaisen ihmisen elämää, eivätkä mene mukaan mihinkään älyttömyyksiin. He eivät usko uskon sanan oppeja, eivätkä yritä toteuttaa John Wimberin voimaevankeliointia tai muuta vastaavaa. Heitäkin silti koskettaa jokaisen karismaattisen kristityn perusheikkous, joka on taipumus uskoa näyt, profetiat, unet, kielilläpuhumisten tulkinnat, sekä kertomukset ihmeistä ja parantumisista. Kun haastan ihmisiä ja totean, ettei Jumala puhu henkilökohtaisesti unissa eikä näyissä, vaan kirjoitetun Sanan kautta, jota Pyhä Henki valaisee, ja ettei kannata luottaa mihinkään, mitä joku ”profeetta” on jossakin sanonut, saan aika usein vastaukseksi, että ei ole noin, mutta kaikki pitää koetella.

Karismaattinen kristitty tekee uskonelämän ja totuudessa pysymisen itselleen tarpeettoman vaikeaksi. Alttiina sen mahdollisuudelle, että mikä tahansa näky tai ilmestys voi olla Jumalalta, hän joutuu olemaan alati varpaillaan, ettei Jumalan tahto juuri hänen elämälleen vilahda ohi, kun tarkkaavaisuus hetkeksi herpaantui. Jokainen ilmestys pitäisi myös perata ja ruotia millintarkasti ja erotella ihmisestä lähtöisin oleva Jumalalta lähtöisin olevasta. Se vaatii vaivannäköä. Väitän, että useimmiten sitä vaivaa ei nähdä.

Oman ongelmansa tuottaa vielä kahden raamatunkohdan fuusautuminen yhdeksi ihmisten mielissä ja toisen niistä merkityksen väärinymmärrys käytetyn sanaston vuoksi. Ne kohdat ovat:

1 Joh. 4:1: 1. Rakkaani, älkää jokaista henkeä uskoko, vaan koetelkaa henget, ovatko ne Jumalasta; sillä monta väärää profeettaa on lähtenyt maailmaan.

Tess. 5:21: mutta koetelkaa kaikki, pitäkää se, mikä hyvää on;

Ensin mainittu on helppo. Emme kysele ilmassa liihottavilta henkiolennoilta: oletko Jumalasta? Tunnustatko Kristuksen lihaantulleeksi? sillä varjolla, että joku noista ympäriinsä liihottelevista hengistä sattuisi olemaan Pyhä Henki. Henget on ymmärrettävinä henkilöinä. Henkilöitä voimme koetella ja se on paljon loogisempaa.

Jälkimmäinen onkin jo vaikeampi, koska sen kontekstissa kielletään profetoinnin halveksuminen. Soppa syntyy siitä, että profetointihan on tietenkin vajavaista, eikä siis saa halveksia sitä, että joku yrittää vajavaisilla lahjoillaan tuoda jotakin Jumalan ilmoittamaa esille. Koska ilmestyksellisten armolahjojen toiminnan lakkaaminen apostolisen ajan puitteissa on niin kova pala niellä, apuargumenttini on niiden väitetyn käyttämisen ja ilmenemisen haitallisuus ja vahingollisuus.

Onko krisittynä Jumalan tahdossa elämisestä todella ehdoin tahdoin tehtävä hankalampaa, kuin sen tarvitsee olla? Mielestäni ei tarvitse ja siksi sanonkin:

Älä koettele.

Älä koettele ympäriinsä liihottelevia henkiä. Älä koettele ihmisten sydämilleen saamia tuntemuksia. Älä koettele profetioita. Älä koettele tulevaisuuden uhkakuvaennustuksia. Älä koettele kielilläpuhumisen tulkinnan kautta saatuja sanomia. Älä koettele huikeita legendoja ihmeistä ja parantumisista. Heitä ne pois avaamatta, kokeilematta ja koettelematta.

Kun näin on poistettu ylimääräinen taakka uskovan harteilta, eikä hänen tarvitse enää pelätä jonkin oleellisen Jumalan kommunikaation tai siunauksen menevän häneltä sivu suun, häneltä liikenee aikaa keskittyä sellaisten asioiden koettelemiseen, joita oikeasti tulee koetella: kaikki mitä ihmiset päästävät suustaan ulos Raamatun sanana ja tulkintana, eli oppina.

Oppi koetellaan, hermeneutiikka analysoidaan ja eksegeesi tarkistetaan, mutta näyt ja profetiat – ne joutavat romukoppaan.

Yksi kommentti artikkeliin ”Älä koettele

  1. Veli Simon oli taas kääntänyt yhden konferenssin luennon. Iso kiitos! Oli todella puhutteleva luento. Profetioiden koettelemisesta nyt mieleeni tulee, että Trump-profetiat ovat aivan vertaansa vailla ja kriittinen ihminen voipi hajottaa niillä päänsä yhdeksi illaksi! 😀 Ei pitäisi alkaa kommentoida niihin mitään.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s