Tunkekaa se fariseuskortti…

…takaisin pakkaan.

Minua ei ole koskaan suoraan haukuttu fariseukseksi, mutta useassa yhteydessä olen kyllä kuullut epäsuoraa kritiikkiä, joka koskee sellaisia, jotka eivät purematta niele kaiken maailman huikentelevia väitteitä Jumalan ihmeteoista ja profeetallisista ilmestyksistä tänä päivänä. Tuossa kritiikissä käytetään usein sanaa ”fariseus” kuvaamaan noita henkilöitä. Haluan tarkastella hieman, onko syytöksessä perää ja kuka loppujen lopuksi onkaan fariseus.

John MacArthur on selittänyt hyvin useissa saarnoissaan, että Jeesuksen ajan juutalaisen eliitin keskuudessa vallitsi karkea kahtiajako fariseuksiin ja saddukeuksiin; konservatiiveihin ja liberaaleihin. Saddukeukset hallitsivat temppeliä ja sen toimituksia, olivat opillisesti liberaaleja kieltäen muun muassa ylösnousemuksen ja helvetin sekä pitivät roomalaisista, kun taas fariseukset olivat konservatiiveja, vihasivat roomalaisia ja hallitsivat synagogatoimintaa ja kirjoitusten opettamista.

Siinä missä saddukeukset olivat liberaaleja, fariseukset olivat jopa yltiökonservatiivisia. Siinä missä Jumalan sana ei ollut heistä riittävän tiukka, he tiukensivat omine oppeineen.

Farisealaisuuden mielletään väärin perustein korreloivan suoraan epäuskon kanssa, ikään kuin epäusko olisi ollut nimenomaan fariseuksille ominaista ja kummunnut siitä, että he olivat oppineita miehiä. Siitä mielleyhtymästä syntyy oppikielteinen asenne ja pinttynyt typerä käsitys, että terve usko käydään pilaamassa Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa.

Mutta kun fariseusten erityispiirteitä tarkastellaan, epäusko ei ole fariseuksen identiteettiä määrittävä tekijä. He itse pitivät itseään tosiuskovina. Heillä oli sääntöjä ja määräyksiä ja he olivat hyvin moraalisia. Sitä sopii miettiä seuraavan kerran, kun joku kirjoittaa uskovaisten alkoholinkäytöstä Ristin Voiton mielipidepalstalla. Ja kun epäuskosta puhutaan, muistaakseni sunnilleen koko Jerusalem oli huutamassa ja ilkkumassa, kun Herraamme ristiinnaulittiin, eivätkä ainoastaan fariseukset.

Minä en halua olla fariseus, mutta en pidä oikeutettuna fariseuksen leimaa sillä perusteella, että en usko näkyihin ja profetioihin. Jos keksisin hatustani kaikenlaisia tekaistuja sääntöjä sälyttäen niitä ihmisten kannettavaksi ja saarnaisin tekojen vanhurskautta, silloin fariseuksen leima olisi oikeutettu.

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Tunkekaa se fariseuskortti…

  1. Niin, teologiahan on perkeleestä. Tämä on ajattelu on niin jännä juttu ja oppia puolestaessani rehellisesti sanoen nämä opin vihaajat saavat minut sanattomaksi ja ns. luun kurkkuun. En tiedä montaakaan uskovaista, joilla olisi alkeellisetkaan tiedot raamatun synnystä, historian edes jonkinlaisesta aikajanasta, selkeästä uskonopista jne…. Kun olen ehdottanut heille, että hakekaa kaupasta Lutherin vähäkatekismus, niin toki sekin on perkeleestä. Raamattua tulkitaan irrallisilla ja jakeilla ja monesti väärin tulkiten. Tämä kai sitten pitää hyväksyä ”riviuskovaisten” tilana. Moni ystävänikään eivät edes lue raamattua vaan kristillisiä kirjoja. Ja minun suosittelema järjestelmällinen raamatun luku, että luetaan alusta luku kerrallaan vaikka vanhaa ja uutta rinnakkain, on toki myös perkeleestä, koska pitää lukea, mitä Herra kehoittaa. Voi argh… Olen sen todennut, että jos aion olla uskovien yhteydessä, nämä kommentit pitää vaan kestää, mutta ei kyllä jaksaisi rakastaa. Ja miksi ihan oikeasti nämä toisinajattelijat saavat lytättyä minun ajatukseni? Olen kokenut paremmaksi olla hiljaa. Onneksi on luterilaisia hyviä paikkoja, missä käydä. Tokihan luterilainen kirkkokin on täysin perkeleestä. Ehkä pitäisi olla kalvinisti, mutta ai niin joo, tuo sessationismi. Sekin on monesti, niin en jaksa enää kertoa mistä. Veli ymmärtänee varmasti, että nyt tässä kärjistäen kerroin ajatuksiani. Joskus ajatusten vaihto ei ole näin äärtä. Mutta voi sentään, Minua ei ole sentään fariseukseksi haukuttu, usein saan kriittisen liberaalin epäuskoisen leiman, josta ei oikein tykätä missään.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s