Erämaavaihe

Karismaattiseen kristillisyyteen liittyy käsite nimeltään erämaavaihe. Se on ajanjakso elämässä, jolloin hengellinen elämä on kuivaa. Se on ajanjakso, jolloin hengelliset asiat eivät innosta tai ole niin framilla elämässä, raamatunluku ei innosta, rukoileminen ei nappaa, Jumala tuntuu kaukaiselta ja sitä rataa.

Kun hylkäsin karismaattisen kristillisyyden, hylkäsin myös erämaavaiheajattelun. Tai oikeastaan huomasin vasta myöhemmin, etten usko enää erämaavaiheisiin, enkä koe sellaista enää elämässäni. Se tapahtui ikään kuin puoli-itsestään. Selitän sen aiheutuvan siitä, että Jumalan kirjoitettu Sana on tullut elämäni määrääväksi vallaksi. Olen edelleenkin laiskahko raamatunlukija, mutta toisaalta Jumalan sana on läsnä elämässäni meditaation kautta: muistan ulkoa Raamatun totuuksia ja raamatunpaikkoja ja mietiskelen niitä; lisäksi kuuntelen viikoittain tuntitolkulla ihmisiä, jotka kahlaavat Raamattua läpi ja selittävät sitä.

Erämaavaiheen syy-seuraussuhteista kukaan ei osaa oikein sanoa mitään tyhjentävää, eikä se ole ihmekään, koska erämaavaihe ei ole raamatullinen käsite. Raamattu ei kuvaa millään tavalla sellaista olotilaa, jollaiseksi erämaavaihetta elämässään läpikäyvä kristitty sitä selittää. Erämaavaiheen syyn voidaan sanoa olevan esimerkiksi synti, tai paatumus, tai Jumalan kuritus. Syy on sinänsä merkityksetön, koska kyse on niin kovin tutusta aikamme ilmiöstä: omien subjektiivisten kokemusten lukemisesta Raamattuun ja Raamatun kertomusten tai konseptien valjastamista selittämään sellaisia asioita, joihin niitä ei ole tarkoitettu ja joihin ne eivät sovi.

Koko erämaavaiheen käsite perustuu siihen, että luetaan oma elämäntilanne Raamatun tekstiin. Merirosvokapteeni Chris Rosebrough on keksinyt tälle ilmiölle oivallisen termin: narsistinen eisegeesi, eli narsigeesi. Se ei ole oikea tapa lukea Raamattua. Raamatun kertomusten allegorisointi kuvaamaan omaa elämää on yksinkertaisesti väärin. Sinä et ole Daavid, eivätkä elämäsi ongelmat ole Goljat. Sinä et ole Pietari, etkä astu uskossa vetten päälle kävelemään, kun otat elämässäsi riskejä. Sinä et ole Mooses, eikä kokemasi hengellinen kuivuus ole erämaa.

Uskonelämäni ei tunnu enää kuivalta, koska olen hylännyt epärealistiset ja epäraamatulliset odotukset. Kuivuus hellittää, kun tietää, mistä saa vettä. Sitä ei saa uskonelämää inspiroivissa väkevissä herätyskokouksissa, rukouspalvelussa jonkun nimievankelistan käsien alla. Sitä ei myöskään saa ylistysmusiikista, eikä yksityisen rukouskielen harjoittamisesta. Minulla ei ole paineita alkaa selittää kenenkään subjektiivisia tuntemuksia, miksi Jumala tuntuu heistä, tai minusta, kaukaiselta. Tuntui miltä tuntui, Jumala ei ole kaukainen, vaan alati läsnä jokaisen kristityn elämässä. Tiedämme asian olevan niin, koska Raamattu sanoo niin. Ja jos hyväksymme sen totuutena järjen tasolla, voisiko olla mahdollista, että siitä seuraa sen muuttuminen todeksi myös tunnetasolla? Olen itse vakuuttunut, että asia on niin.

3 kommenttia artikkeliin ”Erämaavaihe

  1. moi, mitä tarkoitat meditoinnilla? Se vain särähti pahasti kun minulle meditoinnista tulee mieleen idän uskonnot ja bethelin opit. Tarkoitatko vain ajattelua?

    Tykkää

    • Kun kyse on kirjoitetusta tekstistä, niin tietysti ”pisti silmään”, eikö? 😀

      Mutta tarkoitan siin ihan vain syvällistä ajattelemista ja pohtimista itsekseen. Emme voi antaa täysin käyttökelpoisia sanoja hörhöoppisten yksityisomaisudeksi.

      Tykkää

  2. Loistavasti kirjoitettu!

    Tää on aivan sama asia kuin se mistä ongelmaiset ihmiset puhuvat parisuhteen ”kylmetessä”, siitä kun ”ei tunnu miltään” eikä ole ”enää tunteita”.

    Jumalasuhde (Hänen Poikansa kautta uskossa) on aivan sama asia lopulta. Rakkaus on tekoja, iloa totuudesta, ei vääryydestä. Oikein tekeminen saa aikaan myös ”tunteita”, parisuhteessa ja uskonelämässä myös.

    Vieläpä sillä erotuksella että parisuhteessa on aina kaksi syntistä ihmistä ja sekin VOI korjaantua jos toimitaan oikein ja Jumalan Sanan mukaisesti. Näinhän ei ”Jumalasuhteessa” ole. Herra on täydellinen eikä Hän ole mitään velkaa luoduilleen, ei tunteita, ei pelastusta, ei rahaa tai mammonaa. Me olemme velkaa Hänelle kaikkemme.

    Tykkää

Jätä kommentti