Empowered21: Eksyneiden verkosto

Kirjoitin vähän aikaa sitten blogiartikkelin, jossa pyrin perustelemaan näkemystäni siitä, että koko 500+miljoonainen helluntaikarismaattinen liike on kuin onkin lähtöisin samasta juuresta, vaikka sen eri haarat osoittavatkin eri suuntiin ja vaikka eri karismaattiset ryhmät eivät aina hyväksykään toistensa opillisia erityispiirteitä. Suomalaiselle valveutuneelle helluntailaiselle sellaiset asiat, kuten myöhäissateen liike, torontolaisuus ja uusapostolisuus ovat liikaa. Jotkut menevät niinkin pitkälle, että sanovat sellaisiin hairahtuneiden olevan soluttautujia ja myyriä, jotka eivät ole todellisia helluntailaisia tai todellisia karismaatikoita.

Kuin puskista teesini tueksi minulle tuli tieto, että tuttu helluntailainen pastori oli matkustanut ulkomaille abaut viikoksi osallistumaan ilmeisesti Kiovan Empowered21-konferenssin suunnitteluun. Minulle tuli sellainen tunne, kuin olisin kuullut sen sanan joskus jossakin. Siispä päätin ottaa vähän selvää.

Empowered21 on maailmanlaajuinen helluntaikarismaattinen verkosto-organisaatio, joka koostuu karismaattisen kristillisyyden koko spektrissä vaikuttavista johtajahahmoista. Verkkosivustolla ei lue, kuinka toimintaan voi liittyä mukaan ja kuinka se tapahtuu. Sivuston alapalkissa on lyhyt kiteytys siitä, mikä Empowered21 on järjestöjään:

Empowered21 on järjestö, joka auttaa muovaamaan Hengen voimaannuttaman liikkeen tulevaisuutta koko maailmassa, kiinnittämällä huomiota tärkeisiin liikettä kohtaaviin asioihin ja luomalla siunausta ja impartaatiota välittäviä siltoja sukupolvien välille.

Kyseessä on siis eräänlainen suuren mittaluokan neuvoa antavat veljet. Heillä on hieman enemmän tuohta takanaan ja enemmän näkyvyyttä, koska he järjestävät vuosittain ainakin kaksi suurtapahtumaa, joihin helluntaikarismaattisia virtaa ympäri maailman. Tänä vuonna 2017 on ainakin ”Euroopan kongressi” Kiovassa 16.3. – mikä kuulostaa huikentelevalta ja sai minut jo hetkeksi luulemaan, että he ovat oikeasti tekemisissa europarlamentin kanssa jotenkin poliittisella tasolla. Lisäksi on helluntaitapahtuma Singaporessa 31.5.

Viime vuonna ainakin verkoston järjestämä Lontoon suurtapahtuma noteerattiin Ristin Voitossa. Tapahtumasta tai verkostosta ei tunnu vielä olevan innostunut kirjoittamaan kovin moni, mutta ainakin Amy Spreeman on kirjoittanut yhtä ja toista. Viimeisimmässä aihetta koskevassa artikkelissa hän nosti esille Alfa-kurssin isän Nicky Gumbelin osallistumisen Lontoon tapahtumaan. Panin merkille myös, että palestiinalainen pastori Steven Khoury oli yksi Lontoon tapahtuman puhujista. Kaikki eivät tykänneet. Järjestön johtoportaassa on paljon ICEJ:n väkeä.

Järjestön visio kuuluu seuraavasti:

Että jokaisella maailman henkilöllä olisi todellinen kohtaaminen Jeesuksen Kristuksen kanssa Pyhän Hengen voiman ja läsnäolon kautta helluntaihin 2033 mennessä.

Tämä visohan olisi suorastaan ihailtava, ellei se olisi niin kertakaikkisen mahdoton. Kun henkilölle julistetaan evankeliumia, se on kohtaaminen Jeesuksen Kristuksen kanssa. Ja jos tuo henkilö pelastuu, se tarkoittaa, että Pyhä Henki osoitti voimansa ja herätti kuolleista syntisen ihmisen. Eli vuoteen 2033 mennessä kaikille maailman ihmisille on julistettu evankeliumi ja kaikki ovat kääntyneet pois synneistään ja todella uudestisyntyneet ylhäältä.

Mutta eivät karismaatikot tarkoita sitä, eivät sinne päinkään.

He tarkoittavat, että vuoteen 2033 mennessä karismaattisia ja heidän määritelmänsä mukaan hengentäyteisiä kristittyjä on niin paljon ja armolahjat ovat niin tulenpalavasti toiminnassa, että jokaiselle maailman ihmiselle voidaan näkyvällä tavalla demonstroida Jeesusta ihmein, merkein ja tunnusteoin.

Kummalla tahansa tavalla tavoite ymmärretäänkin, se on mahdoton. Se ei toteudu. Vuonna 2033, jos Herra suo ja elämme ja Internet on vielä olemassa, kaivan tämän artikkelin esille ja olen oikeassa.

Mielenkiintoisinta tässä järjestössä on sen koostumus. Kuka sitä johtaa, tai ketkä? Jos tämä ei toimi käytännön esimerkkinä siitä, että kaikkiin karismaattisiin kristittyihin voi huoletta kohdistaa yleisen tason kritiikkiä yhtenä massana, en tiedä mikä sitten. Karismaattisia kristittyjä on kaikkiaan yli 500 miljoonaa ja samalla kun hupenevan pieni vähemmistö järkeviä karismaatikoita yrittää pitää raja-aitoja pystyssä ja ääri-ilmiöitä poissa, suurempi ja vaikutusvaltaisempi joukko on aktiivisesti ja tarkoitushakuisesti kaatamassa raja-aitoja ja ajamassa karismaattisen liikkeen sisäistä ekumeniaa.

Etkö usko?

Empowered21-johtoporras esittäytyy:

Empowered21:n Globaali Neuvosto on ryhmä arvostettuja kansainvälisiä kristittyjä johtajia. Nämä johtajat antavat inspiroivaa ohjausta 13 alueelliselle kabinetille ja pyrkivät tuottamaan resursseja ja ottamaan kantaa tärkeisiin kysymyksiin, joita Hengen voimaannuttama seurakunta kokee.

Erittäin kiinnostavaa. Nämä ovat johtajia. Tämä on führerismiä; pastori on johtaja, herra ja hallitsija, ei palvelija ja paimen. Tämä on hyväveliverkosto. Johtajan asema määräytyy vaikutusvallan, numeroiden ja suhteiden perusteella. Ikävintä on kuitenkin gnostilainen elitismi. Nykyään helluntailaisessa Pyhän Hengen täyteyttä käsittelevässä opetuksessa osataan kyllä muistuttaa siitä, että se ettei puhu kielillä, ei tee kenestäkään kakkosluokan kristittyä, mutta tällainen Kristus-ruumiin jakaminen Hengen voimassa toimiviin ja niihin muihin tuo loistavasti esille sellaisten muistutusten epäjohdonmukaisuuden. Minun mielestäni on suorastaan törkeää tällä tavalla väittää, että Jumala ei ole kyennyt pukemaan voimalla koko Kristus-ruumista ja että Pyhä Henki ei ole kaikille kristityille sama. Ja sehän ei ole uusapostolisuuden tai menestysteologian synnyttämä ongelma, vaan perinteisen klassisen helluntailaisuuden aikaansaannosta.

Johtoryhmän koostumus ei ole millään tavalla rohkaiseva. Tulen käsittelemään sitä myöhemmin. Katsotaan nyt kuinka paljon motivaatioita minulla on siihen ja kuinka pitkälle pääsen, ennen kuin kyllästyn, koska lista on pitkä kuin nälkävuosi. Todettakoon kuitenkin tässä vaiheessa, että siellä ovat perushelluntailaiset tutut, tuntemattomat ja arvostetutkin nimet samassa listassa ihan täysien puoskareiden, pellejen ja susien kanssa. Se ei viesti mitään muuta kuin sitä, että he tunnistautuvat osaksi samaa porukkaa.

8 kommenttia artikkeliin ”Empowered21: Eksyneiden verkosto

 1. Uudelleenbloggasin tämän.

  Osaatko saksaa? Näitä kuvioita liippaa aika läheltä seuraava kirja:

  https://www.amazon.de/Griff-zur-Macht-Dominionismus-evangelikale/dp/393555897X

  Tuossa käsitellään todella mielenkiintoisella tavalla social gospel, yhteiskunnallinen transformaatio, valtateologia, uusevankelikaalisuus, emergentti seurakunta ym. teemoja.

  En tiedä, että onko vastaavaa julkaistu englanniksi.

  Tästä uudesta liikehdinnästä on jotenkin vaikeaa saada kiinni, mutta se näyttää koostuvan ainakin seuraavista elementeistä:

  1) verkostoitunut valtarakenne
  2) yhteiskunnallinen muutos seurakunnan päämääränä
  3) apostolit, profeetat ja visionäärit
  4) seurakunta tuo Jumalan valtakunnan maan päälle

  Mielenkiintoiseksi tämän tekee se, että kaikki on yhteydessä kaikkeen.

  Tykkää

  • Saat minut toivomaan, että osaisin saksaa. Kaikessahan tässä on kyse tavalla tai toisella etsijäystävällisyydestä tai siitä, että koetaan tarve liittää evankeliumiin sellaista estetiikkaa, jota se ei tarvitse ja tehdä siitä siten ”relevantimpaa” tai helpommin nieltävää. Puolipelagiolaisuus on sitä, karismaattisuus on sitä, rokkifarkuissa räyhääminen on sitä, jumalanpalveluksen räätälöinti jumalattomille yhteisögalluppien perusteella on sitä… En tiedä, onko se, mitä tuon kirjan kirjoittaja Martin Erdmann yrittää tuoda esille, mutta se on ainakin enenevässä määrin minun havaintoni. Syndrooma on sama, mutta oireet saattavat vaihdella. Toisaalta taas hyvinkin samankaltaisia oireita voi esiintyä hyvinkin heterogeenisissä ympäristöissä. Reformoidutkin ovat osansa saaneet, terveisin Mark Driscoll.

   Tykkää

   • Tuosta tuli mieleeni, että nuo yhteiskunnalliset transformaatiot ja muut ovat juuri tuota relevanttiutta. Kun syntien anteeksianto ei kiinnosta, niin luodaan suuria visioita ja sellaisia merkityssisältöjä, joita ihminen luonnostaan haluaa vastaanottaa.

    Tykkää

   • Itselleni tulee enemmän mieleen yhteiskunnan itsensä muuttaminen, mitä edustaa kaikki tämä uusapostolien vuortenvalloitus ja sen sellainen. Ehkäpä ongelma onkin nimenomaan siinä, ettei itsekään tiedetä kumman nyt pitäisi muuttua ja seurauksena on skitsofrenista hosumista.

    Tykkää

 2. Helluntaiseurakunnat ”ajettiin” verkoittumaan Helluntaikirkon alaisiksi kun uhriasian myötä muuhun ei haluttu ryhtyä. Ja äsken juuri kun luin listan ketkä tuli puheenjohtajiksi ja hallitukseen, kävi kuin mielessäni uumoilin jo aijemmin, ”uusapostolilaisuuteen” kallellaan olevia, heitä jotka haluavat voimaa ja valtaa.

  Surettaa.

  Tykkää

 3. Terveppä terve!

  Jonkin aikaa näitä blogejasi olen lukenut ja tarkkanäköisyydestäsi vaikuttunut.
  Itse rimpuilin vapaakirkollisuudesta pois kun kyllästyin torontolaisuuden haikailuun. Silloin tuli paljon käytettyä aikaa näiden verkostojen ja harhojen tarkasteluun. Sitten kun oli taas selvinpäin, olikin helppo ammentaa oppia, mistä sitä luontevimmin sai, eli MacArhurin kirjoista ja saarnoista.

  Vasta myöhemmin havaitsi, miten paljolta hengelliseltä kasvulta on välttynyt roikkumalla näissä kirkkoyhteisöissä. Silloin kun pointti on vain a) sairaudesta paraneminen, b) olosuhteiden voittaminen tai c) evankeliointievankeliointievankeliointi, siinä jää yksi aika merkittävä osa-alue kristityn elämästä pois: PYHITYS. Onneksi on myös tervettä oppia tyrkyllä ja onneksi on samanlaisia kriittisesti ajattelevia. Hienoa, että olet myös löytänyt kanavan ajatuksillesi. Parempi tämä, kuin S24.. 🙂

  Siis: Kiitos!

  Tykkää

 4. Haha, Suomi24 on melkoinen roskasammio kyllä suurimmaksi osaksi 😀 Pyhityksestä sen verran, että eihän sitä unohdeta mainita, vaan siitä päinvastoin suorastaan paasataan. Nykykarismaattisuushan on kehittynyt nimenomaan pyhitysmetodismista. Ongelma on se, että sitä pyhitystä etsitään väärästä paikasta. Kun ilmiöt, manifestaatiot ja sisäiset tuntemukset määrittelevät oman hengellisen tilan, ollaan pöpelikössä. Se ei ole todellista pyhitystä, vaan moralismia. Jumala pyhittää uskovat Sanansa totuudella Pojan rukouksen mukaisesti. Missä on totuus, siellä on Henki.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s